Da Erik fik Parkinson, kunne han dårligt komme udenfor hjemmet. I dag kan han med hjælp fra en privat sygeplejerske besøge venner, træne og gå i biograf og til koncert
”Han var så bange for at falde, at han næsten ikke kom udenfor huset. Desuden var han trist, bleg i huden som følge af usunde kostvaner og meget træt, da han ikke fik sovet om natten,” siger Dorte Maria Kousgaard, der er privat sygeplejerske hos Privat Sygeplejerske ApS. Hun har i snart et år kommet fast to gange om ugen hos Erik, der er en ældre mand sidst i 70’erne med Parkinsons sygdom.
Erik har tidligere haft et aktivt liv med job og familie. Desuden har han løbet orienteringsløb og rejst meget. Men da han fik Parkinsons sygdom først i 70’erne, ramlede det. Han fik vand i benene og det kostede ham meget energi at skulle på toilettet tre gange om natten. Han fik heller ikke nok at spise, da han ikke følte sult. Da han på det tidspunkt heller ikke havde nogen pårørende, var der ingen til at hjælpe ham og han var for træt og trist til selv at tage kontakt til sin læge og den offentlige sygepleje for at få den rette medicin og træning.
Til sidst ringede han til Privat Sygeplejerske ApS, der sendte Dorte Maria Kousgaard ud til ham.
”Vi sørgede for, at han fik hjælp fra det offentlige, herunder hjemmehjælp, ergoterapi og fysioterapi. Ikke mindst tog vi kontakt til neurolog og hjalp ham, så han blev i stand til at besøge egen læge, så han blev velmedicineret. I dag kan han selv køre ned og handle, besøger sine venner, kommer til frisør og tager i biografen og til koncert. Han har fået en helt anden livskvalitet med privat sygepleje,” siger Dorte Maria Kousgaard.
Desuden fik hun installeret en kolbe, så han ikke skulle på toilettet tre gange om natten. I dag er han meget mere frisk, da han sover om natten. Desuden har han fået installeret akutkald, så han er tryg ved at være alene om natten. Læs mere om, hvordan Privat Sygeplejerske ApS kan hjælpe med døgnpleje.
Patienterne skal være velmedicinerede
Dorte Maria Kousgaard bruger sin sygeplejefaglige baggrund og erfaring til at vurdere, hvor hun kan hjælpe en Parkinson patient bedst muligt og hvordan patienten kan få hjælp af det offentlige sundhedssystem.
Parkinsons sygdom udvikles på grund af gradvis ødelæggelse af de celler, som udskiller signalstoffet dopamin. Mangel på dopamin medfører, at patienten vil få langsommere bevægelser og motoriske udfordringer
Dorte Maria Kousgaard, privat sygeplejerske
Det kan for eksempel betyde, at man uden den rette medicin kan have svært ved at styre benene. Patienten kan også kan have hukommelse- og søvnbesvær og flere humørsvingninger end andre.
”Man har også svært ved at forstå ændringen i sin adfærd og kan hurtigt blive lidt trist og have let til tårer. Når de står stille, kan de gå helt ind i sig selv,” forklarer Dorte Maria Kousgaard.
Parkinson patienter har brug for struktur
Det vigtigste er derfor, at patienten får struktur og ro. Der må ikke være for meget støj og det må ikke gå for hurtigt.
Parkinson patienter har brug for støtte til at tage en ting ad gangen, motivere dem og få organiseret deres liv. De skal først og fremmest være velmedicinerede, men træning er også rigtig vigtig. Desuden skal patienten have nogle rammer for en god søvn
Dorte Maria Kousgaard, privat sygeplejerske
Hvis du som pårørende vil hjælpe en patient med Parkinsons sygdom, er udgangspunktet tålmodighed. Det ved Dorte Kousgaard, da hun ikke alene er sygeplejerske, men hendes far har også Parkinson, selv om det ikke er så udpræget som hos Erik.
”Som pårørende kræver det tålmodighed og overskud. Parkinson patienter har brug for psykisk støtte og hjælp til at få organiseret medicin og træning. Belønningen er, at de sagtens kan leve et godt liv, hvis de er velmedicinerede og træner,” siger Dorte Maria Kousgaard.
Læs mere om Parkinsons sygdom i vores artikel hjælp til personer med Parkinsons sygdom.
Kan blive i eget hjem
Da Erik ringede til Privat Sygeplejerske ApS, var han bange for, at han skulle på plejehjem. Han er nu skrevet op til en plejehjemsbolig, men Dorte Maria Kousgaard vurderer, at han sagtens kan leve i egen bolig et stykke tid endnu.
”Det er helt vildt, hvad der er sket med ham. Vi hjælper ham stadig cirka otte timer om ugen med små projekter som at rydde op, vaske tøj, købe ind og huske ting. Han føler en tryghed over, at vi kommer, men ellers klarer han sig selv,” siger Dorte Maria Kousgaard. Læs mere om Privat Sygeplejerske ApS’ tilbud om omsorgs- og tryghedsbesøg.
Erik er et fiktivt navn. Han har ikke ønsket sit navn med i artiklen og har ikke ønsket selv at blive citeret, men har givet tilsagn til, at Dorte Maria Kousgaard fortæller hans historie.
Hvis du vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig eller din pårørende med Parkinsons sygdom, er du velkommen til at kontakte os.