En privat sygeplejerske kan hjælpe med til, at du lettere kommer igennem et kræftforløb
Et kræftforløb er en lang, opslidende proces både fysisk og psykisk. Det kan du nok nikke genkendende til, hvis du enten selv har kræft eller kender nogen, som har det.
Chokket melder sig, når du får stillet diagnosen kræft og skal forholde dig til, hvad det betyder for dig. Når du så skal i gang med behandlingen, kan det være vanskeligt at forstå de lægelige forklaringer. Her kan en privat sygeplejerske hjælpe til
Lone Andersen, privat sygeplejerske
Lone Andersen er privat sygeplejerske hos Privat Sygeplejerske ApS. Hun har siden 1994 arbejdet som sygeplejerske med kræftpatienter både på hospitaler og hos Kræftens Bekæmpelse.
Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe med at overskueliggøre dit patientforløb i sundhedsvæsnet.
En ekstra hånd under hele forløbet
Lone Andersen understreger, at behovet for støtte varierer fra person til person til person og fra familie til familie. Det afhænger f.eks. af om du er alene eller har et netværk. Desuden afhænger af din sygdom: Hvor syg du var, da du blev diagnosticeret; hvor du nu er henne i dit sygdomsforløb; og hvilke behandlingsmuligheder, der findes.
Men for alle vil det være en fordel at have en sygefaglig person på sin side, f.eks. gennen privat sygepleje.
”Det er oplagt at få hjælp i den sidste tid, men der er også brug for pleje og hjælp til det praktiske undervejs. Desuden har mange brug for hjælp til både psykisk at håndtere sygdommen,” siger Lone Andersen.
Koordinering af lægeaftaler
Som privat sygeplejerske kan hun give en ekstra hånd i forhold til sygepleje som håndtering af medicin og smertelindring.
Lone Andersen kan også hjælpe til at koordinere læge-, hospitals- og træningsaftaler og tage med til kontroller og screening. Hun kan også bedre spørge ind til de lægelige forklaringer og kender til sundhedssystemet.
En ekstra hjælp til pårørende
Hvis du er pårørende til en kræftpatient, kan du imidlertid også have brug for lidt ekstra hjælp f.eks. i form af døgnpleje. For kræft påvirker som mange andre langvarige sygdomme hele familien.
”Som pårørende kan du også have brug for at slippe af med nogle af dine bekymringer. Det kan være, at du har behov for ikke at tænke på de praktiske ting eller ikke har det godt med den intime sygepleje i forhold til din mor eller far,” siger Lone Andersen.
Her kan hun aflaste familien: ”I stedet har I tid og overskud til at nyde hinandens selskab, holde i hånd og sidde i solskinnet sammen,” siger Lone Andersen.
Binder familien sammen i den sidste tid
Når døden banker på, har mange især behov for den ekstra tid med familien. Det gælder både de dybe samtaler, men det kan også være, at der er nogle uforløste ting, som det er svært at få taget hul på. Her kan en privat sygeplejerske fungere som katalysator.
Som privat sygeplejerske kan jeg hjælpe med at binde familien lidt mere sammen i den sidste tid. Jeg kan også hjælpe familiemedlemmerne med at få sagt de ting, som skal siges inden det er for sent
Lone Andersen, privat sygeplejerske
I nogle familier er man også tilbageholdne med at tale om, hvad der skal ske, når den kræftramte dør – f.eks. i forhold til begravelse og testamente. Nogle gange taler om ikke om det, fordi man er bange for at gøre andre ked af det.
”Der kan opstå en følelse af ensomhed, hvis man i kærlighedens navn ikke taler om det. Her kan jeg hjælpe med til, at vi taler om det på en konstruktiv måde,” siger Lone Andersen.
Læs mere om vores sygeplejeydelser, og kontakt os for en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig.